JUWELEN EN EDELSTENEN DOOR TIJD

Juwelen en edelstenen zijn al duizenden jaren een symbool van rijkdom, macht en schoonheid. Hier is een overzicht van hun geschiedenis doorheen de tijd:

  1. Oudheid: In oude beschavingen zoals Egypte, Mesopotamië en India werden juwelen gemaakt van materialen zoals goud, zilver en koper, evenals edelstenen zoals lapis lazuli en turkoois. Deze juwelen werden vaak gedragen als amuletten om boze geesten af te weren of als symbolen van religieus of politiek gezag.

  2. Middeleeuwen: Tijdens de Middeleeuwen werden juwelen voornamelijk gedragen door de adel en de kerk. Diamanten werden steeds populairder en werden gebruikt om kroonjuwelen en sieraden te versieren.

  3. Renaissance: Tijdens de Renaissance ontstond er een hernieuwde interesse in de klassieke oudheid en werden er veel sieraden en kunstwerken gemaakt die daarop geïnspireerd waren. Edelstenen zoals diamanten, smaragden en robijnen werden steeds populairder en werden gebruikt om zeer gedetailleerde sieraden te maken.

  4. Victoriaanse tijdperk: In de Victoriaanse tijdperk werden juwelen en edelstenen steeds meer gebruikt als uitdrukking van sentimentele waarde, vooral in verlovingsringen. Diamanten werden ook populairder dankzij de ontdekking van diamantmijnen in Zuid-Afrika.

  5. Moderne tijd: Tegenwoordig worden juwelen en edelstenen nog steeds gebruikt als symbool van rijkdom en status, maar ook als modeaccessoires en persoonlijke uitdrukkingen van stijl. Er zijn talloze soorten edelstenen beschikbaar en nieuwe materialen en technologieën worden gebruikt om innovatieve en moderne sieraden te maken.

Kortom, juwelen en edelstenen hebben een lange en rijke geschiedenis als symbolen van schoonheid, rijkdom en macht en hun populariteit is doorheen de tijd alleen maar toegenomen.