HEILIGE KRACHT VAN MANDALA'S

Mandala

Mandala en Mandala's vanuit universeel perspectief

Een mandala is een geometrisch patroon dat symmetrisch is rondom een centraal punt. Het woord “mandala” komt uit het Sanskriet en betekent “cirkel”. Mandalas worden vaak gebruikt in spirituele en religieuze praktijken, waaronder het boeddhisme, hindoeïsme en sjamanisme.

Vanuit een universeel perspectief worden mandalas gezien als symbolen van het universum en de kosmos. Ze zijn een weerspiegeling van de ordening en harmonie van het universum en kunnen worden gebruikt als een instrument om deze harmonie te bevorderen en balans te herstellen in het individu en de gemeenschap.

Mandalas worden vaak gebruikt als een focuspunt voor meditatie en contemplatie. Door zich te concentreren op de mandala, kan men tot een dieper bewustzijn komen en de verbinding met het universum en de bron van alle creatie voelen. Mandalas kunnen ook worden gebruikt voor genezing en transformatie, waarbij ze helpen bij het loslaten van oude patronen en het bevorderen van persoonlijke groei.

Er zijn vele soorten mandalas, van traditionele Tibetaanse en hindoeïstische ontwerpen tot moderne interpretaties. Mandalas kunnen worden gemaakt van vele materialen, waaronder zand, steen, stof en papier. Ze zijn ook te vinden in architectuur en kunst, zoals bijvoorbeeld in het ontwerp van kathedralen en kerken.

mandala flower

Mandala als bron van meditatie

Een mandala kan een krachtige bron zijn voor meditatie. Het concentrische ontwerp van een mandala kan de geest helpen focussen en kalmeren, wat kan leiden tot een diepere meditatieve ervaring. Door de symmetrische en herhalende patronen van een mandala te volgen, kan de meditator een gevoel van harmonie en evenwicht ervaren.

Een mandala kan op verschillende manieren worden gebruikt tijdens meditatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Visuele meditatie: De meditator kan een mandala-afbeelding gebruiken als focuspunt voor meditatie. Door de ogen te richten op het centrale punt van de mandala en de verschillende lagen en patronen te observeren, kan de geest tot rust komen en kan er een gevoel van innerlijke vrede ontstaan.

 2. Actieve meditatie: De meditator kan een mandala zelf tekenen of kleuren, als een manier om de geest te kalmeren en in het moment te zijn. Door zich te concentreren op het tekenen of kleuren van de mandala, kan de meditator in een staat van flow komen, waarbij de geest tot rust komt en er ruimte ontstaat voor diepe meditatie.

 3. Mantra meditatie: De meditator kan een mantra of affirmatie herhalen terwijl hij of zij zich concentreert op de mandala. Door de mantra te herhalen en zich tegelijkertijd te concentreren op de mandala, kan de geest tot rust komen en kan er een gevoel van innerlijke vrede en balans ontstaan.

Ongeacht de manier waarop een mandala wordt gebruikt tijdens meditatie, kan het een krachtig hulpmiddel zijn voor het versterken van de concentratie, het verminderen van stress en het bevorderen van innerlijke rust en vrede.

Symbolen in Mandala's

Mandalas zijn gevuld met symboliek en elk symbool heeft een betekenis. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende symbolen in mandala’s:

 1. Cirkel: De cirkel is het meest voorkomende symbool in mandala’s en staat voor oneindigheid, eeuwigheid en de cyclus van het leven.

 2. Vierkant: Het vierkant staat voor stabiliteit, orde en structuur.

 3. Driehoek: De driehoek staat voor creativiteit, verandering en groei.

 4. Bloembladen: Bloembladen vertegenwoordigen vaak de verschillende stadia van groei en transformatie.

 5. Sterren: Sterren symboliseren hoop, inspiratie en een hoger bewustzijn.

 6. Zon en maan: De zon staat voor kracht, energie en vitaliteit, terwijl de maan symbool staat voor het vrouwelijke, emoties en intuïtie.

 7. Vogels: Vogels vertegenwoordigen vaak vrijheid, verheffing en spirituele groei.

 8. Dieren: Elk dier heeft zijn eigen symboliek in de mandala, zoals de olifant die staat voor kracht en stabiliteit, en de vlinder die staat voor transformatie en groei.

 9. Kleuren: Elke kleur heeft zijn eigen symboliek in de mandala, zoals blauw dat staat voor kalmte en vrede, en rood dat staat voor passie en energie.

De betekenis van elk symbool kan variëren afhankelijk van de cultuur en traditie waarin de mandala wordt gebruikt. Het is belangrijk om je eigen intuïtie te gebruiken en de symbolen te interpreteren op een manier die voor jou persoonlijk resoneert.

Type Mandala's

Er zijn veel verschillende soorten mandala’s die in verschillende culturen en tradities worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Tibetaanse mandala’s: Tibetaanse mandala’s zijn vaak zeer gedetailleerd en worden gebruikt als een hulpmiddel voor meditatie en gebed. Ze worden vaak gemaakt van zand en worden na voltooiing ceremonieel vernietigd om de vergankelijkheid van het leven te symboliseren.

 2. Yantra mandala’s: Yantra’s zijn mandala’s uit India en worden vaak gebruikt in de tantrische traditie om verschillende godheden en energieën te vertegenwoordigen. Yantra’s zijn vaak geometrischer en eenvoudiger van ontwerp dan Tibetaanse mandala’s.

 3. Navajo mandala’s: Navajo mandala’s worden gebruikt in de Navajo-cultuur in Noord-Amerika. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals zand, stenen en wol, en worden vaak gebruikt voor genezingsceremonies.

 4. Kristallen mandala’s: Kristallen mandala’s worden gemaakt met behulp van edelstenen en kristallen en worden vaak gebruikt voor heling en meditatie. Elke steen vertegenwoordigt een bepaalde energie of kwaliteit en wordt geplaatst op de mandala om een specifieke intentie te ondersteunen.

 5. Boeddhistische mandala’s: Boeddhistische mandala’s worden gebruikt in verschillende tradities van het boeddhisme en vertegenwoordigen vaak de kosmos en de verschillende rijken van het bestaan. Ze worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor meditatie en visualisatie.

 6. Kleurboek mandala’s: Kleurboek mandala’s zijn ontworpen om in te kleuren en worden vaak gebruikt als een ontspannende en creatieve activiteit. Ze kunnen variëren in complexiteit en ontwerp en worden gebruikt door mensen van alle leeftijden.

Er zijn veel andere soorten mandala’s die worden gebruikt in verschillende culturen en tradities over de hele wereld. Elk type mandala heeft zijn eigen unieke betekenis en doel, maar ze delen allemaal het gemeenschappelijke kenmerk van een concentrisch ontwerp dat kan helpen bij meditatie en contemplatie.

sand mandala

Kristallen en Mandala's

Kristallen en mandala’s kunnen vaak worden gecombineerd in meditatie- en genezingspraktijken. Er zijn verschillende manieren waarop kristallen in mandala’s kunnen worden gebruikt, zoals:

 1. Het plaatsen van kristallen op de mandala: Kristallen kunnen op verschillende punten op de mandala worden geplaatst om specifieke energieën te versterken. Bijvoorbeeld, als de mandala is ontworpen om liefde en mededogen te bevorderen, kan een rozenkwarts kristal worden geplaatst in het hart van de mandala.

 2. Het gebruik van kristallen om mandala’s te maken: Mandala’s kunnen ook worden gemaakt van kristallen. Bijvoorbeeld, een mandala kan worden gemaakt van verschillende gekleurde edelstenen die elk een verschillende energie vertegenwoordigen.

 3. Het gebruik van kristallen tijdens meditatie op een mandala: Kristallen kunnen worden gebruikt tijdens meditatie op een mandala om de energie en het bewustzijn te versterken. Bijvoorbeeld, een persoon kan een kristal vasthouden tijdens meditatie op een mandala om de energie van de mandala te versterken en te verbinden met de specifieke energie van het kristal.

 4. Het gebruiken van een kristallen mandala voor heling: Een mandala gemaakt van verschillende kristallen kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor heling. De energie van de kristallen wordt dan gecombineerd om een krachtige en uitgebalanceerde energie te creëren die kan helpen bij het genezingsproces.

Kristallen en mandala’s kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd om heling, bewustzijn en spirituele groei te bevorderen. Het is belangrijk om je intuïtie te gebruiken bij het werken met kristallen en mandala’s, en je te concentreren op de intentie achter de praktijk.

Edelstenen mandala ter bevordering van meditatie

Een edelstenen mandala is een mandala die is gemaakt van verschillende edelstenen en mineralen. Het kan worden gebruikt voor meditatie, genezing of decoratie. Hier zijn enkele stappen om een edelstenen mandala te maken:

 1. Kies de edelstenen: Kies edelstenen die passen bij je intentie. Elke edelsteen heeft zijn eigen energie en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld, rozenkwarts kan worden gebruikt voor liefde en emotionele genezing, terwijl amethist kan worden gebruikt voor spirituele ontwikkeling en meditatie.

 2. Kies het patroon: Kies een patroon voor je mandala. Je kunt een bestaand patroon gebruiken of je eigen patroon maken. Het patroon kan eenvoudig of complex zijn, afhankelijk van je voorkeur.

 3. Maak de mandala: Plaats de edelstenen op hun plaats in het patroon om de mandala te creëren. Je kunt het patroon op papier tekenen en de edelstenen erop plaatsen, of je kunt de mandala direct op de grond of een tafel maken.

 4. Mediteer met de mandala: Gebruik de edelstenen mandala voor meditatie of genezing. Ga zitten en concentreer je op het patroon en de energie van de edelstenen. Adem rustig in en uit terwijl je je bewust bent van je ademhaling en de energie die je voelt.

Een edelstenen mandala kan een krachtige tool zijn voor bewustzijn en genezing. Het kan worden gebruikt als een hulpmiddel om je te helpen je intentie te concentreren en je te verbinden met de energie van de edelstenen. Het maken en gebruiken van een edelstenen mandala kan een prachtige manier zijn om jezelf te helen, te ontwikkelen en te groeien.

yoga mat
mandala pattern