7 CHAKRA'S EN EDELSTENEN

Sacral Chakra

Chakra's en edelstenen

Chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van ons fysieke, mentale en emotionele welzijn. Er zijn zeven belangrijke chakra’s in ons lichaam die zich langs de wervelkolom bevinden, van de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Elk van deze chakra’s heeft een specifieke kleur, eigenschap en energie die het vertegenwoordigt.

Edelstenen kunnen worden gebruikt om de energie van onze chakra’s te beïnvloeden en in balans te brengen. Elk type edelsteen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en energie, en sommige edelstenen worden geassocieerd met specifieke chakra’s vanwege hun overeenkomstige kleur en eigenschappen.

Hieronder vind je een lijst van enkele veel voorkomende edelstenen die geassocieerd worden met elk van de zeven chakra’s:

 1. Wortelchakra (rood): rode jaspis, granaat, zwarte onyx
 2. Sacraal chakra (oranje): oranje calciet, carneool, oranje aventurijn
 3. Zonnevlechtchakra (geel): citrien, gele jaspis, tijgeroog
 4. Hartchakra (groen): groene aventurijn, rozenkwarts, smaragd
 5. Keelchakra (blauw): blauwe chalcedoon, aquamarijn, sodaliet
 6. Derde oog chakra (indigo): amethist, lapis lazuli, fluoriet
 7. Kruinchakra (paars): bergkristal, amethist, ametrine

 

Door de juiste edelstenen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken, kun je de energie van je chakra’s in balans brengen en je algehele welzijn verbeteren. Je kunt edelstenen dragen als sieraden, ze in je handen houden tijdens meditatie, ze op specifieke chakra’s plaatsen tijdens yoga of meditatie, of ze in je omgeving plaatsen om een positieve energie te bevorderen.

7 chakras

Geschiedenis van chakra's en edelstenen

De relatie tussen edelstenen en chakra’s is een vrij recente ontwikkeling in de geschiedenis van de mensheid. De kennis over chakra’s en hun functies in het menselijk lichaam is ontstaan in de Indiase Vedische traditie, die teruggaat tot duizenden jaren geleden.

De Vedische teksten beschrijven zeven belangrijke energiecentra in het lichaam, die elk geassocieerd worden met specifieke kwaliteiten en functies. In de loop van de tijd zijn er verschillende technieken en methoden ontwikkeld om deze energiecentra te harmoniseren en in balans te brengen, waaronder yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en het gebruik van edelstenen.

Het gebruik van edelstenen als hulpmiddel bij chakra-healing is waarschijnlijk ontstaan in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, toen de new age-beweging opkwam en er een hernieuwde belangstelling was voor oosterse filosofieën en praktijken.

Sindsdien zijn er verschillende boeken en bronnen verschenen die specifieke edelstenen aanbevelen voor elk chakra, gebaseerd op hun kleur, samenstelling en energetische eigenschappen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze praktijk, hebben veel mensen gemeld dat ze baat hebben gehad bij het gebruik van edelstenen bij chakra-healing en meditatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat edelstenen slechts één hulpmiddel zijn bij chakra-healing en dat het gebruik ervan geen vervanging mag zijn voor medische behandeling of professionele begeleiding.

Wortelchakra en edelstenen

ook bekend als Muladhara chakra of eerste chakra - kleur is rood

Het wortelchakra is het eerste chakra in ons lichaam en bevindt zich aan de basis van de ruggengraat. Het wordt geassocieerd met onze basisbehoeften, veiligheid, stabiliteit en gronding. Wanneer het wortelchakra in balans is, voelen we ons gegrond, veilig en geaard.

Er zijn verschillende edelstenen die kunnen helpen bij het in balans brengen van het wortelchakra en het bevorderen van gronding en stabiliteit. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Rode jaspis: deze steen wordt vaak gebruikt voor wortelchakra-healing vanwege de aardende eigenschappen en het vermogen om fysieke kracht en vitaliteit te bevorderen.

 2. Granaat: deze steen wordt geassocieerd met het wortelchakra vanwege de versterkende en aardende eigenschappen. Het kan helpen bij het stimuleren van passie en creativiteit.

 3. Zwarte onyx: deze steen wordt geassocieerd met het wortelchakra en kan helpen bij het bevorderen van stabiliteit, kracht en gronding. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst.

Andere edelstenen die kunnen helpen bij het in balans brengen van het wortelchakra zijn rode agaat, robijn, zwarte toermalijn en hematiet. Het dragen van deze edelstenen als sieraden, ze in je zakken te dragen of ze te plaatsen op het gebied van het wortelchakra tijdens yoga of meditatie, kan helpen bij het bevorderen van balans en stabiliteit in dit belangrijke energiecentrum.

root chakra healing

Waar voel ik de wortel chakra?

De wortelchakra bevindt zich bij het stuitje, aan de basis van de wervelkolom. Het wordt ook wel het eerste chakra genoemd en staat bekend als het fundament van het chakrasysteem. Het is verbonden met de elementen aarde en water en wordt geassocieerd met gevoelens van stabiliteit, veiligheid en overleving.

Je kunt de wortelchakra voelen als je je bewust richt op het gebied bij je stuitje. Soms kun je dit chakra ook voelen als je je op de grond of op iets anders stevigs en stabiel voelt staan, zoals bijvoorbeeld tijdens het lopen. Wanneer de wortelchakra in balans is, voel je je geaard en stabiel. Als deze chakra uit balans is, kunnen er gevoelens van angst, onrust en onzekerheid ontstaan.

Sacraal chakra en edelstenen

ook bekend als Swadhisthana chakra of tweede chakra - kleur is oranje

sacral chakra

Het sacraal chakra is het tweede chakra en bevindt zich onder de navel, in het bekkengebied. Dit chakra wordt geassocieerd met creativiteit, emoties, seksualiteit en vitaliteit. Als je het sacraal chakra wilt ondersteunen met edelstenen, zijn er verschillende opties:

 • Oranje calciet: deze edelsteen staat bekend om zijn eigenschappen om de creativiteit en levenslust te stimuleren, en het helpt ook om emoties in balans te brengen.

 • Carneool: deze edelsteen wordt geassocieerd met passie, vitaliteit en seksualiteit. Het kan helpen om de energie in het sacraal chakra te versterken en emoties te stabiliseren.

 • Citrien: deze edelsteen wordt geassocieerd met vreugde, optimisme en creativiteit. Het kan helpen om een positieve houding te behouden en het sacraal chakra te versterken.

 • Maansteen: deze edelsteen wordt geassocieerd met vrouwelijke energie en vruchtbaarheid. Het kan helpen om emoties te stabiliseren en het sacraal chakra in evenwicht te brengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat edelstenen slechts één hulpmiddel zijn bij het ondersteunen van het sacraal chakra en dat het gebruik ervan geen vervanging mag zijn voor medische behandeling of professionele begeleiding.

sacral chakra healing meditation

Waar voel ik de sacrale chakra?

De sacraal chakra bevindt zich in het bekkengebied, ongeveer 5 cm onder de navel en 5 cm naar binnen. Het wordt ook wel het tweede chakra genoemd en staat bekend als het energiecentrum voor creativiteit, emoties, seksualiteit en vitaliteit.

Je kunt de sacrale chakra voelen als je je bewust richt op het gebied rond je onderbuik en bekken. Soms kun je dit chakra ook voelen als je emoties ervaart of je seksueel opgewonden voelt. Wanneer de sacrale chakra in balans is, voel je je creatief, gepassioneerd en vol vitaliteit. Als deze chakra uit balans is, kunnen er fysieke, emotionele en psychische problemen ontstaan.

Zonnevlecht chakra en edelstenen

ook bekend als Manipura chakra of derde chakra - kleur is geel

solar plexus chakra

De zonnevlecht chakra is het derde chakra en bevindt zich boven de navel, in het gebied van de solar plexus. Dit chakra wordt geassocieerd met kracht, zelfvertrouwen, wilskracht en persoonlijke macht. Als je het zonnevlecht chakra wilt ondersteunen met edelstenen, zijn er verschillende opties:

 • Citrien: deze edelsteen staat bekend om zijn eigenschappen om zelfvertrouwen, vreugde en optimisme te stimuleren. Het kan helpen om de energie in het zonnevlecht chakra te versterken en negatieve emoties te verminderen.

 • Gele jaspis: deze edelsteen wordt geassocieerd met wilskracht, persoonlijke macht en innerlijke kracht. Het kan helpen om de energie in het zonnevlecht chakra te balanceren en het gevoel van eigenwaarde te versterken.

 • Gouden tijgeroog: deze edelsteen staat bekend om zijn eigenschappen om zelfvertrouwen, moed en creativiteit te stimuleren. Het kan helpen om de energie in het zonnevlecht chakra te versterken en negatieve gedachten te verminderen.

 • Zonnesteen: deze edelsteen wordt geassocieerd met vreugde, vitaliteit en persoonlijke macht. Het kan helpen om de energie in het zonnevlecht chakra te balanceren en een positieve houding te behouden.

solar plexus healing meditation

Waar voel ik de zonnevlecht chakra?

De zonnevlecht chakra is het derde chakra en bevindt zich boven de navel, in het gebied van de solar plexus. Het is het energiecentrum dat geassocieerd wordt met kracht, zelfvertrouwen, wilskracht en persoonlijke macht. Wanneer deze chakra in balans is, voel je je sterk, zelfverzekerd en in controle over je eigen leven. Als de energie in dit chakra uit balans is, kunnen symptomen zoals angst, gebrek aan zelfvertrouwen en depressie optreden. Het beoefenen van yoga en meditatie, samen met het gebruik van edelstenen, kan helpen om de energie in dit chakra te balanceren.

Hart chakra en edelstenen

ook bekend als Anahata chakra of vierde chakra - kleur is groen

heart chakra

Er zijn verschillende edelstenen die geassocieerd worden met het hart chakra en die kunnen helpen om de energie in dit chakra te balanceren en te harmoniseren. Enkele populaire opties zijn:

 • Rozenkwarts: deze zachte en liefdevolle edelsteen wordt vaak gebruikt om het hart chakra te verzachten, emotionele genezing te bevorderen en de communicatie en verbinding met anderen te bevorderen.

 • Groene aventurijn: deze edelsteen staat bekend om zijn kalmerende en beschermende eigenschappen en wordt gebruikt om negatieve energie te neutraliseren en een gevoel van innerlijke rust en balans te bevorderen.

 • Smaragd: deze krachtige edelsteen wordt vaak geassocieerd met liefde, genezing en bescherming. Het wordt gebruikt om het hart chakra te openen, emotionele genezing te bevorderen en een gevoel van spirituele verbinding te bevorderen.

 • Amazoniet: deze edelsteen wordt gebruikt om de energie in het hart chakra te verzachten en emotionele genezing te bevorderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress.

 • Rhodoniet: deze edelsteen wordt gebruikt om de energie in het hart chakra te balanceren en te harmoniseren. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress en het bevorderen van een gevoel van innerlijke vrede.

 • Groene calciet: deze edelsteen staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen en wordt gebruikt om negatieve energie te neutraliseren en een gevoel van innerlijke rust en balans te bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van edelstenen voor het hart chakra afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en dat het altijd het beste is om te vertrouwen op je intuïtie bij het selecteren van edelstenen voor chakra-werk.

heart chakra meditation

Waar voel ik het hart chakra?

Het hart chakra bevindt zich in het centrum van de borst, ter hoogte van het hart. Het strekt zich uit van het borstbeen tot aan de ruggengraat. Het is het middelpunt van de zeven chakra’s en verbindt de onderste drie chakra’s, gericht op het fysieke lichaam, met de bovenste drie chakra’s, gericht op het spirituele lichaam. Het hart chakra wordt geassocieerd met liefde, compassie, mededogen en verbinding met anderen.

Keel chakra en edelstenen

ook bekend als Vishuddha chakra of vijfde chakra - kleur is blauw

throat chakra

Het keel chakra wordt geassocieerd met communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Edelstenen kunnen gebruikt worden om de energie van dit chakra te bevorderen. Enkele edelstenen die geassocieerd worden met het keel chakra zijn:

 1. Blauwe chalcedoon: deze steen staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen, en helpt bij communicatie en zelfexpressie.

 2. Aquamarijn: deze steen staat bekend om zijn zuiverende en verkoelende eigenschappen, en helpt bij het uiten van emoties en communicatie.

 3. Blauwe topaas: deze steen helpt bij het versterken van de communicatievaardigheden en vergroot het zelfvertrouwen.

 4. Sodaliet: deze steen staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en helpt bij communicatie, zelfexpressie en creativiteit.

 5. Lapis Lazuli: deze steen bevordert communicatie en helpt bij het uiten van emoties. Het wordt ook geassocieerd met wijsheid en innerlijke kracht.

throat chakra healing

Waar voel ik het keel chakra?

Het keel chakra bevindt zich in het midden van de keel, ter hoogte van het strottenhoofd. Het is het vijfde chakra en wordt ook wel het Vishuddha-chakra genoemd in de Indiase traditie. Het keel chakra wordt geassocieerd met communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Wanneer dit chakra geblokkeerd is, kan dat leiden tot problemen met spraak, communicatie en zelfexpressie. Door het beoefenen van meditatie, yoga en het gebruik van edelstenen kan de energie in dit chakra in balans worden gebracht en kunnen de bijbehorende eigenschappen worden bevorderd.

Derde oog chakra en edelstenen

ook bekend als Ajna chakra of zesde chakra (zesde zintuig) - kleur is indigo (donker blauw)

Het derde oog chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen, op het voorhoofd. Het wordt ook wel het Ajna-chakra genoemd en is het zesde chakra in de Indiase traditie. Het derde oog chakra wordt geassocieerd met intuïtie, perceptie, inzicht en spirituele groei. Wanneer dit chakra geblokkeerd is, kan dat leiden tot een gevoel van verwarring, onzekerheid en moeite met het nemen van beslissingen. Door middel van meditatie, yoga en het gebruik van edelstenen kan de energie in dit chakra in balans worden gebracht en kunnen de bijbehorende eigenschappen worden bevorderd.

Enkele edelstenen die geassocieerd worden met het derde oog chakra zijn:

 • Amethist: bevordert spirituele groei, intuïtie en inzicht.
 • Lapis Lazuli: bevordert innerlijke wijsheid, communicatie en helderheid van geest.
 • Sodaliet: bevordert logica, rationeel denken en intuïtie.
 • Fluoriet: bevordert mentale helderheid, intuïtie en spirituele groei.
third eye chakra healing

Waar voel ik het derde oog chakra?

Het derde oog chakra bevindt zich in het midden van het voorhoofd, net boven de wenkbrauwen. Het wordt ook wel het zesde chakra genoemd en staat bekend als het energiecentrum van intuïtie, wijsheid en innerlijk bewustzijn.

Kruin chakra en edelstenen

ook bekend als Sahasrara Chakra of zevende chakra - kleur is paars

crown chakra

De kruin chakra, ook wel het zevende chakra genoemd, bevindt zich boven op het hoofd. Het wordt beschouwd als het hoogste chakra en staat bekend als het energiecentrum van spiritualiteit en verbinding met het goddelijke. Enkele edelstenen die worden geassocieerd met de kruin chakra zijn:

 • Amethist: bevordert spirituele groei en ontwikkeling, kalmeert de geest en helpt bij meditatie.
 • Bergkristal: versterkt spirituele energieën en helpt bij meditatie en communicatie met hogere energieën.
 • Seleniet: bevordert helderheid van de geest, innerlijke vrede en spirituele ontwikkeling.
crown chakra healing

Waar kan ik de kruin chakra voelen?

De kruin chakra bevindt zich boven op het hoofd en is niet direct voelbaar. Het wordt beschouwd als het energiecentrum van spiritualiteit en verbinding met het goddelijke. In plaats van het fysiek te voelen, kun je de kruin chakra ervaren als een gevoel van verbinding met iets hogers, een diepere betekenis of spirituele energie. Bij meditatie kun je je richten op dit gebied en je voorstellen dat er een lichtstraal vanuit de kruin naar boven stroomt, om je te helpen je te verbinden met je hogere zelf en de spirituele wereld.

7 chakra's en edelstenen

"Genees" je chakra's met edelstenen

Hoewel het niet correct is om te zeggen dat edelstenen de chakra’s genezen, kunnen ze wel worden gebruikt om de balans en het welzijn van de chakra’s te ondersteunen. Edelstenen worden beschouwd als dragers van energie en vibratie en kunnen de energie van een chakra in balans brengen of versterken. Dit wordt vaak gedaan door de edelstenen op of in de buurt van de betreffende chakra te plaatsen, tijdens meditatie, yoga of dagelijkse activiteiten.

Er zijn verschillende edelstenen die worden geassocieerd met elke chakra en die kunnen helpen om de energie te balanceren en te harmoniseren. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van edelstenen als aanvulling op reguliere medische zorg moet worden beschouwd en niet als vervanging daarvan. Als je gezondheidsproblemen hebt, is het altijd het beste om professioneel medisch advies te vragen.

chakra meditation